Rybí recepty
Ryby bychom měli konzumovat alespoň jednou, nejlépe dvakrát týdně. Obsahují spoustu cenných vitamínů, zejména jód, vápník, fosfor, draslík a další.
Velmi důležitou složkou jsou ale hlavně omega-3 mastné kyseliny, které si tělo samotné nedokáže vyrobit, a proto je musíme přijímat ve stravě.Sumečk na houbách
Suroviny:
- filety ze sumečka
- pepř
- máslo
- houby
- vývar
- šlehačku
- hladkou mouku
- citron
- cibuli
Postup:
- Osolené porce sumečka osušíme, jemně opepříme.2.
- Na větší pánvi je na másle opečeme, přidáme čerstvé houby (sušené musíme předem namočit).
- Houby orestujeme, trochu podlijeme vývarem a chvilku podusíme.
- Vyndáme sumečka, k houbám nalijeme celou šlehačku s rozkvedlanou lžící hladké mouky a krátce povaříme. Trochu ochutíme citronem.
- Na pánvi podusíme půlku cibule, přidáme houby, orestujeme.
- Jako přílohu podáváme rýži, nebo vařené brambory.
Velikonoční sumeček s cibulkou
Suroviny:
- 1 sumeček
- 1 kg nakrájené cibule
- sůl a mletý pepř
- 2 lžičky sladké papriky
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička hladké mouky
- šťáva z 1/2 citronu
- petržel
Postup:
- Nakrájejte cibuli a nasypte ji do pánve s rozpáleným olejem.
- Cibuli restujeme asi 10-15 minut na středním plameni, dokud nebude měkká a průhledná, ale nesmí zhnědnout.
- Přidejte sůl, papriku a pepř.
- Vytřete hlubší pekáček olejem a přendejte do něj cibuli.
- Očištěnou rybu dejte na cibuli.
- V malé misce smíchejte ½ hrnku vody s moukou a citronovou šťávou a touto směsí přelijte sumečka.
- Pečte asi hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.
- Pokud se cibule začne vysušovat, přidejte několik lžic vody.
- Na konec posypeme sumečka nakrájenou petrželí.
- Podávejte s čerstvým chlebem, nebo vařeným bramborem.
Irská rybí polévka Chowder (čaudr)
Suroviny:
- máslo
- olivový olej
- cibule
- česnek
- 2 dl mléka
- smetana
- hladká mouka
- 250 g sumečka afrického
- kořenová zelenina
- sůl a pepř
Postup:
Na oleji s máslem orestujeme drobně pokrájenou cibuli, česnek a zeleninu. Zasypeme moukou, zalijeme vodou a vaříme pomalu pět minut.
- Dolijeme mléko a smetanu a vaříme 10 minut.
- Na posledních pět minut přidáme kousky rybího masa předem nasolené.
- Poté dochutíme dle vlastní chuti.
Sumeček africký na másle
Suroviny:
- 4 filety ze sumečka
- 3 lžíce másla
- kmín
- sůl
- pepř
Postup:
- Filety osolte, okořeňte pepřem a posypte kmínem.
- Na pánvi rozehřejte máslo a rybu na něm pozvolna opékejte.
- Sumečka servírujte s bramborovou kaší.
Sumeček africký s brokolicovou kaší
Suroviny:
- 400 - 500 g sumečka afrického
- 2 čajové lžičky hořčice
- 2 stroužky česneku
- 1,5 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- kmín
Kaše:
- 5 větších brambor
- 250 g brokolice
- máslo
- mléko
Postup:
- Smícháme hořčici, olej, prolisovaný česnek, lžičku sladké papriky, 1/4 čajové lžičky mletého kmínu a pepř podle chuti.
- Filet rozkrojíme na 4 části, osolíme, obalíme v marinádě a v misce ji ještě necháme hodinu odpočívat a nasávat chuť.
- Troubu rozpálíme na 180°C.
- Pekáč lehce potřeme olivovým olejem, vložíme kousky ryby a dáme péct na 25-30minut.
- Uvaříme brambory v osolené vodě a během jejich varu přidáme vařit i brokolici. Vůbec nevadí, když se brokolice rozvaří.
- Ohřejeme mléko na kaši.
- Brambory a brokolici scedíme, šťouchadlem rozmačkáme brambory, přidáme máslo i brokolici a společně rozmačkáme. Postupně přiléváme horké mléko a mícháme do požadované hustoty.
Tatarský biftek ze sumečka
Suroviny:
- 1 kg sumečka
- 4 žloutky vajec
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- kvalitní olivový olej
- ostrý kečup
- worcester
- sůl
- pepř
- chleba na topinky
- olej
Postup:
- Sumečka nasekáme nožem na jemné kousky.
- Přidáme prolisovaný česnek, žloutky, kečup, worcester, najemno nakrájenou cibuli a sůl s pepřem.
- Vše pečlivě promícháme, přidáme kvalitní olivový olej a dle chuti případně další ingredience. Znovu vše důkladně promícháme.
- Servírujeme namazané na topinkách potřených česnekem.
Sumeček v těstíčku s bylinkovou majonézou
Suroviny:
- 700g sumečka afrického
- 180g hladké mouky + mouka na obalení rybího masa
- 1,5 dl piva
- 1 dl vody
- 1 žloutek
- 2 bílky
- olej na fritování
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- citron
Na majonézu:
- vajíčko
- česnek
- cibule
- petrželka
- kyselá okurka
- jemná hořčice
- kysaná smetana
Postup:
- Suroviny na majonézu postupně smícháme v uvedeném pořadí. Množství smetany přidáme podle vlastní potřeby hustoty majonézy. Dobře vychladíme.
- Všechny suroviny na obalovací těstíčko vyjma bílků smícháme a vyšleháme do hladkého těsta.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který do těsta vmícháme těsně před fritováním.
- Sumečka afrického osušíme, nakrájíme na nudličky a lehce obalíme v hladké mouce.
- Následně rozehřejeme fritovací nádobu, kousky ryb namáčíme v těstíčku a prudce smažíme.
- Necháme okapat na papírovém ubrousku a servírujeme s jakoukoliv zeleninovou přílohou nebo salátem a pečivem.
Sumeček africký s pečeným bramborem
Suroviny:
- 1 filet sumečka afrického
- olivový olej
- sůl
- čerstvé oregano
- provensálské koření
- brambory
Postup:
- Brambory oloupeme, omyjeme a uděláme do nich zářezy přibližně do ¾ jejich výšky. Brambory osolíme a posypeme provensálským kořením.
- Troubu předehřejeme na 140 stupňů Celsia a brambory pečeme 60 - 90 minut.
- Pánev pokapeme trochou olivového oleje a zprudka na něm osmahneme rybu. Z každé strany opékejte max. 5 minut.
- Nakonec rybu ještě lehce posolíme. Podáváme s čerstvým oreganem a pečenými brambory.
Grilovaný sumeček s kmínem
Suroviny:
- kmín celý
- citrón
- olej olivový
- filety sumečka
- sůl
- pepř černý mletý
Postup:
- Očištěné rybí filety naporcujte na plátky. Osolte je, opepřete a pokapejte citronovou šťávou z vymačkaného citronu. Nechte půl hodiny uležet v chladu.
- Ryby přendejte na plech vymazaný olejem. Posypte kmínem, pokapejte olivovým olejem.
- Dejte na rozehřátý gril nebo do vyhřáté trouby. Grilujte přibližně 15 min.
- Grilované sumečky ozdobte sekanou pažitkou. Podávejte s hlávkovým salátem a s bramborami opečenými na cibuli.
Sumeček s kari a sýrem
Suroviny:
- filety sumečka
- sůl
- olivový olej
- česnek
- kari
- strouhanka
- sýr
- bylinky
Postup:
- Filety osolíme, na jednu stranu dáme kari a na druhou stranu sumečka dáme česnek a bylinky.
- Nastrouháme sýr a smícháme ho s domácí strouhankou, filety v něm obalíme.
- Rozpálíme pánev, dáme na ni trochu olivového oleje a takto obalené filety v něm osmažíme.
- Podáváme s bramborem, polité máslem a posypané petrželkou, nebo hranolkami.
Rybí polévka s bramborem
Suroviny:
- celer
- 2 mrkve
- 2 petržele
- kousek pórku
- 30 g másla
- 1 brambor
- 100 g sumečka
- 2 lžíce hladké mouky
Postup:
- Na oleji s máslem orestujeme zeleninu a brambor. Zasypeme moukou, zalijeme vodou a vaříme pomalu pět minut.
- Dolijeme vývar a vaříme deset minut.
- Na posledních pět minut přidáme kousky rybího masa předem nasolené.
- Poté dochutíme dle chuti.