Rybí recepty

Ryby bychom měli konzumovat alespoň jednou, nejlépe dvakrát týdně. Obsahují spoustu cenných vitamínů, zejména jód, vápník, fosfor, draslík a další.

Velmi důležitou složkou jsou ale hlavně omega-3 mastné kyseliny, které si tělo samotné nedokáže vyrobit, a proto je musíme přijímat ve stravě.

Sumečk na houbách

Suroviny:

  • filety ze sumečka
  • pepř
  • máslo
  • houby
  • vývar
  • šlehačku
  • hladkou mouku
  • citron
  • cibuli

Postup:

  1. Osolené porce sumečka osušíme, jemně opepříme.2.
  2. Na větší pánvi je na másle opečeme, přidáme čerstvé houby (sušené musíme předem namočit).
  3. Houby orestujeme, trochu podlijeme vývarem a chvilku podusíme.
  4. Vyndáme sumečka, k houbám nalijeme celou šlehačku s rozkvedlanou lžící hladké mouky a krátce povaříme. Trochu ochutíme citronem.
  5. Na pánvi podusíme půlku cibule, přidáme houby, orestujeme.
  6. Jako přílohu podáváme rýži, nebo vařené brambory.



Velikonoční sumeček s cibulkou

Suroviny:

  • 1 sumeček
  • 1 kg nakrájené cibule
  • sůl a mletý pepř
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička hladké mouky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • petržel

Postup:

  1. Nakrájejte cibuli a nasypte ji do pánve s rozpáleným olejem.
  2. Cibuli restujeme asi 10-15 minut na středním plameni, dokud nebude měkká a průhledná, ale nesmí zhnědnout.
  3. Přidejte sůl, papriku a pepř.
  4. Vytřete hlubší pekáček olejem a přendejte do něj cibuli.
  5. Očištěnou rybu dejte na cibuli.
  6. V malé misce smíchejte ½ hrnku vody s moukou a citronovou šťávou a touto směsí přelijte sumečka.
  7. Pečte asi hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.
  8. Pokud se cibule začne vysušovat, přidejte několik lžic vody.
  9. Na konec posypeme sumečka nakrájenou petrželí.
  10. Podávejte s čerstvým chlebem, nebo vařeným bramborem.



Irská rybí polévka Chowder (čaudr)

Suroviny:

  • máslo
  • olivový olej
  • cibule
  • česnek
  • 2 dl mléka
  • smetana
  • hladká mouka
  • 250 g sumečka afrického
  • kořenová zelenina
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Na oleji s máslem orestujeme drobně pokrájenou cibuli, česnek a zeleninu. Zasypeme moukou, zalijeme vodou a vaříme pomalu pět minut.

  2. Dolijeme mléko a smetanu a vaříme 10 minut.
  3. Na posledních pět minut přidáme kousky rybího masa předem nasolené.
  4. Poté dochutíme dle vlastní chuti.


Sumeček africký na másle

Suroviny:

  • 4 filety ze sumečka
  • 3 lžíce másla
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Filety osolte, okořeňte pepřem a posypte kmínem.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a rybu na něm pozvolna opékejte.
  3. Sumečka servírujte s bramborovou kaší.

Sumeček africký s brokolicovou kaší

Suroviny:

  • 400 - 500 g sumečka afrického
  • 2 čajové lžičky hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • kmín

Kaše:

  • 5 větších brambor
  • 250 g brokolice
  • máslo
  • mléko

Postup:

  1. Smícháme hořčici, olej, prolisovaný česnek, lžičku sladké papriky, 1/4 čajové lžičky mletého kmínu a pepř podle chuti.
  2. Filet rozkrojíme na 4 části, osolíme, obalíme v marinádě a v misce ji ještě necháme hodinu odpočívat a nasávat chuť.
  3. Troubu rozpálíme na 180°C.
  4. Pekáč lehce potřeme olivovým olejem, vložíme kousky ryby a dáme péct na 25-30minut.
  5. Uvaříme brambory v osolené vodě a během jejich varu přidáme vařit i brokolici. Vůbec nevadí, když se brokolice rozvaří.
  6. Ohřejeme mléko na kaši.
  7. Brambory a brokolici scedíme, šťouchadlem rozmačkáme brambory, přidáme máslo i brokolici a společně rozmačkáme. Postupně přiléváme horké mléko a mícháme do požadované hustoty.

Tatarský biftek ze sumečka

Suroviny:

  • 1 kg sumečka
  • 4 žloutky vajec
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • kvalitní olivový olej
  • ostrý kečup
  • worcester
  • sůl
  • pepř
  • chleba na topinky
  • olej

Postup:

  1. Sumečka nasekáme nožem na jemné kousky.
  2. Přidáme prolisovaný česnek, žloutky, kečup, worcester, najemno nakrájenou cibuli a sůl s pepřem.
  3. Vše pečlivě promícháme, přidáme kvalitní olivový olej a dle chuti případně další ingredience. Znovu vše důkladně promícháme.
  4. Servírujeme namazané na topinkách potřených česnekem.

Sumeček v těstíčku s bylinkovou majonézou

Suroviny:

  • 700g sumečka afrického
  • 180g hladké mouky + mouka na obalení rybího masa
  • 1,5 dl piva
  • 1 dl vody
  • 1 žloutek
  • 2 bílky
  • olej na fritování
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • citron

Na majonézu:

  • vajíčko
  • česnek
  • cibule
  • petrželka
  • kyselá okurka
  • jemná hořčice
  • kysaná smetana

Postup:

  1. Suroviny na majonézu postupně smícháme v uvedeném pořadí. Množství smetany přidáme podle vlastní potřeby hustoty majonézy. Dobře vychladíme.
  2. Všechny suroviny na obalovací těstíčko vyjma bílků smícháme a vyšleháme do hladkého těsta.
  3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který do těsta vmícháme těsně před fritováním.
  4. Sumečka afrického osušíme, nakrájíme na nudličky a lehce obalíme v hladké mouce.
  5. Následně rozehřejeme fritovací nádobu, kousky ryb namáčíme v těstíčku a prudce smažíme.
  6. Necháme okapat na papírovém ubrousku a servírujeme s jakoukoliv zeleninovou přílohou nebo salátem a pečivem.

Sumeček africký s pečeným bramborem

Suroviny:

  • 1 filet sumečka afrického
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvé oregano
  • provensálské koření
  • brambory

Postup:

  1. Brambory oloupeme, omyjeme a uděláme do nich zářezy přibližně do ¾ jejich výšky. Brambory osolíme a posypeme provensálským kořením.
  2. Troubu předehřejeme na 140 stupňů Celsia a brambory pečeme 60 - 90 minut.
  3. Pánev pokapeme trochou olivového oleje a zprudka na něm osmahneme rybu. Z každé strany opékejte max. 5 minut.
  4. Nakonec rybu ještě lehce posolíme. Podáváme s čerstvým oreganem a pečenými brambory.

Grilovaný sumeček s kmínem

Suroviny:

  • kmín celý
  • citrón
  • olej olivový
  • filety sumečka
  • sůl
  • pepř černý mletý

Postup:

  1. Očištěné rybí filety naporcujte na plátky. Osolte je, opepřete a pokapejte citronovou šťávou z vymačkaného citronu. Nechte půl hodiny uležet v chladu.
  2. Ryby přendejte na plech vymazaný olejem. Posypte kmínem, pokapejte olivovým olejem.
  3. Dejte na rozehřátý gril nebo do vyhřáté trouby. Grilujte přibližně 15 min.
  4. Grilované sumečky ozdobte sekanou pažitkou. Podávejte s hlávkovým salátem a s bramborami opečenými na cibuli.

Sumeček s kari a sýrem

Suroviny:

  • filety sumečka
  • sůl
  • olivový olej
  • česnek
  • kari
  • strouhanka
  • sýr
  • bylinky

Postup:

  1. Filety osolíme, na jednu stranu dáme kari a na druhou stranu sumečka dáme česnek a bylinky.
  2. Nastrouháme sýr a smícháme ho s domácí strouhankou, filety v něm obalíme.
  3. Rozpálíme pánev, dáme na ni trochu olivového oleje a takto obalené filety v něm osmažíme.
  4. Podáváme s bramborem, polité máslem a posypané petrželkou, nebo hranolkami.

Rybí polévka s bramborem

Suroviny:

  • celer
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • kousek pórku
  • 30 g másla
  • 1 brambor
  • 100 g sumečka
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup:

  1. Na oleji s máslem orestujeme zeleninu a brambor. Zasypeme moukou, zalijeme vodou a vaříme pomalu pět minut.
  2. Dolijeme vývar a vaříme deset minut.
  3. Na posledních pět minut přidáme kousky rybího masa předem nasolené.
  4. Poté dochutíme dle chuti.